ruach

Ruach är hebreiska och betyder både ande och vind och det är vårt varumärke på våra smycken. Vinden blåser vart den vill och du hör dess sus. Vi vill att våra smycken ska vara som en livgivande vind och jag ber för dem när jag gör dem och hoppas att det ska följa välsignelser med när man bär dem. Numera handlar min blogg mest om hur det är att leva med och överleva bröstcancer, lungcancer och hjärncancer.

Drömmen om hälsa

Allmänt Permalink15
Onsdag den 29e april
 
Jag vet återigen inte hur man gör när livet förändrats så radikalt från en stund till en annan. Hur gör man när man får hjärnmetastaser och det påverkar hela ens förmåga. Hur gör man när man tappar sin tankeförmåga, tappar tidsperspektivet, skrivförmågan och räkneförmågan? Hur gör man när man glömmer vad man sagt till den ena men inte till den andra? Hur gör man när man inte vet att man glömt bort saker som bara för en minut sedan sades till en? 
 
Alla andra är så glada att jag kan prata - och som min mamma sa här om dagen; "tänk om jag aldrig mer fått prata med K?". Detta är en tanke som nu slagit mig. Jag som har jobbat med strokepatienter och försökt föreställa mig hur hemskt det är att inte kunna uttrycka sig, inte kunna minnas, inte kunna fungera som man brukar. Nu är jag delvis där. Mitt huvud flödar av tankar som vill ut, men hur ska jag kunna uttrycka dem?
 
Här om natten sov jag två timmar och låg vaken från klockan 01:00. Huvudet var fyllt av tankar, funderingar och bilder; bilder till predikan jag vill predika. Men jag vet inte hur jag ska göra för att få ned dessa tankar i skrift. Min son och dotter hjälper mig ju gärna, men i detta fall känns det som något som jag skulle vilja kunna göra själv.
 
Mycket funderingar går till Gud: varför blev det såhär? har inte jag lidit nog mycket? har inte min familj, min släkt och mina vänner lidit nog mycket? 
 
Vad vill du Gud? Vad vill du att jag ska ge vidare till andra? Det känns som att jag sitter på kanten och dinglar med benen och är i något slags vakuum. Var är glädjen och kraften? 
 
Samtidigt så ser jag hur Gud ger mig kraften att ta nya tag att kämpa, att inte ge mig, att utmana utmaningar som alla andra ser som omöjliga utmaningar. I fredags var jag på trädgårdsmässa med två assistenter. I lördags var jag på pärlkurs med assistenter och fick sådan otrolig hjälp av de fantastiska vännerna där som gjorde allt för mig. Så ger Gud kraften och viljan till mig att ta emot det goda och trotsa det svåra.
 
Jag saknar glädjen och jublet inom mig. Jag vill att tacksamheten ska få växa inom mig. Jag vill få sova mer än två-fyra timmar per natt. Jag är inte förtvivlad men jag önskar att jag gjort mer av livet. Men då hade ryggen tagit stopp - så är det ju visserligen fortfarande men i drömmen är jag fri. Det som dessa månader gjort är att kärleken mellan mig och make och barn blivit mycket synligare. Samtidigt kräver det mycket mer eftersom de måste hjälpa mig mycket mer. Allt småplock man inte tänkt på tidigare som jag själv kunnat utföra, nu måste jag be dem om nästan vad som helst mellan himmel och jord. Jag får mycket kramar och kärlek av min familj och det betyder så mycket och ger mig energi som jag inte trodde jag hade. 
 
Men frågorna om framtiden ligger där. Ska cancern avstanna eller fortsätta? Hur förbereder jag mig för morgondagen? Enligt läkarna ska metastaserna stanna upp efter behandlingen, men jag kan bli mycket tröttare och få mer symptom efter behandlingen är klar. Remiss är skickad till flera instanser på sjukhuset som logoped, sjukgymnast och arbetsterapeut och de har kontaktat mig. Tyvärr ligger mycket ansvar på mig, att jag ska fixa kontakt med syncentralen, doktor, att vi ska inhandla hjälpmedel som tyvärr inte längre finns med på hjälpmedelslistan. Just nu jagar vi babyvakt som vi ska använda nattetid, scanner som ska hjälpa mig att avläsa siffror, något som kan hjälpa mig att hålla i min telefon, och något som kan skriva det jag säger.
 
De senaste dagarna tycker jag att mycket har försämrats. Jag upptäcker svaghet i musklerna, framförallt i höger sida - har svårt att vrida mig åt höger och har svårt att lyfta benen när jag går. Däremot skriver jag lite bättre och stavar lite bättre. Synen är inte som den borde vara, jag skulle behöva ett nedfällbart stativ som kan fästa en tv när jag ligger i sängen, eftersom jag inte kan se texten på tvn i soffan i vardagsrummet. Är det någon som känner till något sådant stativ? Hör gärna av er!
 
Det positiva som hänt idag är att mitt assistentbolag bjudit oss på lunch på Eastern Palace, det var otroligt gott. Det var trevligt att socialisera och komma ifrån hemmet.
 
Dagens tanke
Bra saker kommer till den som väntar. Bättre saker kommer till den som försöker.
 
 
Himlen häromkvällen
 
#1 - - Pia Nordung:

Det är starkt och berörande att läsa dina ord. Det är inte alltid lätt att förstå "varför" det vi drabbas av ska drabba oss, men jag vet att Gud är där. Det har livet och tuffa år lärt mig. Jag tänker på dig och dina nära. Ni finns i mina böner

#2 - - ingamaj NOGERSUND:

Älskade vän läser med oro o förstår hur svårt ni har måtte bön hjälpa tycker att ni om några har haft prövning kram på er ALLA !!!

#3 - - Stina:

Vi går mot ljusare tider. Mot blomstrande tider. Mot varmare tider. Njut av det och låt andra ta hand om dej! Låt värmen från oss alla som tycker om dej värma dej och läka dej! Välj dina kamper och låt andra göra saker för dej, viss del av kampen kan du bara göra själv så ta hjälp med det andra. Om det enda sättet att stödja dej i din kamp är att hämta ett glas vatten eller skriva ett brev så är jag säker på att de runt dej gör det med glädje. Hushåll med din kraft och lägg den på det bara du kan gör: vara du! ❤️

#4 - - Sonia:

Bönerna fortsätter ! Styrkekramar !

#5 - - Marie:

Kära Kristina, vi fortsätter att be för dig och din familj! Vi ger inte upp! Många varma kramar från oss!

#6 - - Signhild:

Många frågor, många tankar och ingen går mig oberörd förbi. Jag gläds över det du orkar vara med på som jag vet ger dig glädje inombords. Allt som du nu får kämpa med p.g.a. att inte hjärnan funkar kan jag tänka mig är frustrerande för dig som är så kunnig och intresserad av mycket, är verbal och har många kloka och välsignade ord att ge. Trist att du inte får sova men du använder tiden väl ... du formar predikan och det tyder på att du har mycket som du vill dela med dig av. Kära Kristina vi ber att du får tillbaka dina funktioner så du känner igen dig själv. Det är svårt att sätta sig in i hur det känns men jag föreställer mig att jag själv skulle känna som du. Skickar varm kram och uppmuntran till dig. Gud välsigne dig och din familj i allas er kamp.

#7 - - Anonym:

Det är mycket som är svårt att förstå men det är kanske inte meningen heller. Livet är orättvist kan man tycka, men det är som det är! Hoppas gradvisa förbättringar fortsätter o att livslust o glädje kommer tillbaka alltmer. Du o din familj är med i tankar o böner. Kram o sov gott i natt! /Birgitta L

#8 - - Kaela:

Läser ditt inlägg under tårar Kristina. Duoch din familj är i mina ständiga förböner.
Jag vet att Gud hör bön.
Men ibland får vi vänta på bönesvaret.
Kramar om dig!

#9 - - Eva Gerhardsson:

Hälsa är verkligen något jag önskar dig Kristina! Varför? Varför? Varför? är frågor som man FÅR ställa sig här i livet när saker och ting inte blir som man tänkt sig. Och du har verkligen fått kämpa! Jag beundrar dig så för din förmåga att ändå tänka på det ljusa och fina. Det öppnar mina ögon för att inte bara rusa på här i livet, utan att ta det lite lugn, se vad jag har och vara tacksam för det. Ni finns i våra böner. Kram Eva Gerhardsson

#10 - - Vad bra du beskriver i det här inlägget hur allt är för dig. Bra att:

Bra beskrivning hur det är för dig. Många jobbiga saker men också kärlek och uppskattning av familj och vänner.
Du vill predika men jag tänker att det är just vad du gör hela tiden. Du predikar med ditt liv din tro och din ärlighet. Och för mig finns ytterligare en dimension. Du försöker inte curla Gud. Det förhållningssättet inger verklig respekt.
Sen förstår jag att du vill predika i din fina kyrka också.
Men med din drivkraft och kämpaglöd skulle jag inte bli förvånad om även den dagen kommer.
Heja dig!

#11 - - Vad bra du beskriver i det här inlägget hur allt är för dig. Bra att:

Bra beskrivning hur det är för dig. Många jobbiga saker men också kärlek och uppskattning av familj och vänner.
Du vill predika men jag tänker att det är just vad du gör hela tiden. Du predikar med ditt liv din tro och din ärlighet. Och för mig finns ytterligare en dimension. Du försöker inte curla Gud. Det förhållningssättet inger verklig respekt.
Sen förstår jag att du vill predika i din fina kyrka också.
Men med din drivkraft och kämpaglöd skulle jag inte bli förvånad om även den dagen kommer.
Heja dig!

#12 - - Vivianne:

när jag läste om dina känslor och tankar ochvarför frågor och ur du mår som du förmedlar så starkt och tydligt ,känner jag med dej jättemycket.jag vii ge dej psalmen " Jag har ofta frågor Herre.Men så sällan har jag svar.jag står ofta vid ett vägskäl,och jag tvekar vid mitt val.Mänga gånger är jag ensam.Mina frågor saknar ord.
Det är nog o Gud att veta att jag lever i Din hand.Om än frågorna blir lösta eller får de inget svar.--många varma tankar och jag fortsätter lyfta upp fantstiska Du och din goa familj//

#13 - - Vivianne:

" I det outhärdliga
det obgripliga
Var mig nära

Som en skadad fågel
lyft mig till Dig
Göm mig hos Dig

Innanför tidens kaos
Slår mitt hjörta
intill Ditt
Min enda uppgift nu:
Att uthärda,överleva
Att invänta gryningen
( Av Margareta Melin)
När jag var mycket nära att förlora
mitt liv stavade jag på de här orden.
Och nu ger jag dem till dej kämpande vän,
och ber Gud om att du och familjen får mod och kraft,
att hoppas mitt i det som har hänt o jag är så jätteglad att du
lever finaste Kristina och hälsa gärna din kära familj//Kramar
#14 - - Sanna:

Jag tror att jag fått någonting nytt till dig - jag vet att det står i Bibeln och men inte var riktigt: "Håll fast vid det du fått!"
Jag fortsätter att be för dig/er.
Kram Sanna

#15 - - Cecilia:

Jag önskar dig glädjen åter. Sorg och förtvivlan är relevanta reaktioner på det du tvingas uthärda. Men uthärdandet är så mycket lättare att klara om glädjen finns där. Ber för dig och önskar mirakel och jubel.

Till top