ruach

Ruach är hebreiska och betyder både ande och vind och det är vårt varumärke på våra smycken. Vinden blåser vart den vill och du hör dess sus. Vi vill att våra smycken ska vara som en livgivande vind och jag ber för dem när jag gör dem och hoppas att det ska följa välsignelser med när man bär dem. Numera handlar min blogg mest om hur det är att leva med och överleva bröstcancer, lungcancer och hjärncancer.

Kedja med pärlor

Allmänt Permalink2

Onsdag den 30 juni 2010

 

I natt måste jag ha haft jätteont i handen för jag drömde att jag var på handkirurgen och opererades. Utgång oviss för jag vaknade

 

Min assistent märkte på en gång när hon masserade ryggen att jag var mkt sämre. Den hade ändrar ”konsistens”. Men massagen gjorde nytta så det blev bättre. Orkade en snabbtur med maken till affären så det blev ett parasoll  på rea och ett amerikanskt blåbär och en hosta på halva priset. Så det förgyllde min dag.

Varje dag som jag får sätta handskarna i jorden( kan ju ej längre säga fingrarna i jorden, eftersom jag ej får vidröra jord då jag opererat bort lymfkörtlarna i armen) är en glädjekälla. Det är ej markjord jag talar om för jag kan ej jobba i rabatterna utan jag står vid ett bord o pallar upp krukorna i bra ståhöjd och på så sätt kan jag göra ngn kruka då o då.

 

På em kom först min kära granne förbi och gav mig rabatt kuponger på Hamburgare och vi  en skön pratstund i solen. Sen kom gulliga B  och hade med en nybakad kaka och grönkål fr landet och vi fick en mysig fika stund. Så glad för besök.

 

När hon for så kom M hem från Norge där hon tillbringat midsommarhelgen på en fantastisk konferens i Levanger. Härliga möten med mkt lovsång och under. Så då fick jag en pratstund till.

 

Kvällen blev i vilans tecken. Blev upprörd, såg på Uppdrag granskning av Omega 3 tabletterna. Inser hur godtrogen jag är, inte har jag en enda gång funderat över var de kommer ifrån. Det visade sig att det är vanlig matfisk som fiskas utanför Marockos kust som mals ner och blir till olja. Fisk som den fattiga befolkningen kunde fått äta men som svenska o norska fartyg fiskar och för till Norge och sen låtsas att det är sardinspill man malt ner och sen tror man att man köpt omega 3 från Grönland. Tack och lov att det finns program som Uppdrag granskning som reagerar så sånt kommer i dagen och det blir förändring.

 

Dagens tanke: Jag har en kedja med äkta pärlor, och varje pärla är speciell, de är olika till färg och form, men passar ihop ändå. Varje vän jag har är en sällsam gåva, den ena är inte den andra lik. Därför blir vänskapen som en kedja med pärlor som är helt unik!

 

 

Ett år sen jag förlorade mitt v bröst

Allmänt Permalink2

Tisdag den 28 juni 2010

 

Idag är det ett år sen jag förlorade mitt bröst. Minns den dan som igår. Oron rädslan smärtan  tomheten. Visst var jag rejält bandagerad, men jag kände mig så naken, kändes som halva kroppen var borta. Att sen leva med rädslan över vad de skulle hitta var också tungt. Men det jag också minns var frånvaron av kontakter de första dagarna, kanske en rädsla att hur ska man nalkas en som har cancer och har förlorat en kroppsdel?

Tack och lov så förblev ej sommaren utan vänner och inte heller året som gått. Några  har orkat gå oss hela tiden, andra i perioder.

Själv har jag inte orkat vara så omtänksam som jag brukat, jag har helt enkelt inte haft varken fysisk eller psykisk ork. Men det är också en sorg att inte orka ringa sina vänner även om man vill, jag har tappat så mkt av min initiativförmåga. Men jag blir ju superglad när ngn ringer mig istället

 

Har haft så ont i magen idag  att man kunde tro jag fått behandling. Åt ett klibröd o det räckte för att köra igång magen

Orkar ingenting när det värker så.

 

Tittat över mina plant.

Mitt lunchbesök blev inställt pgr av krånglande bil så det var tråkigt. Jag älskar få besök och prata bort en stund.

 

Har legat i solen och njutit och inte gjort ngt.

 

Trots vilan så fick jag plötsligt som förlamningssymptom i ryggen, kan knappt röra mig, som en kramp och smärta. Vet ej om det kan bero på att jag ej legat helt plant utan legat i baden baden. Vi hade tänkt fara och handla mat  men det får bli en annan dag

 

Dagens tanke: Låt varje dag famna det förflutna med sitt minne och framtiden med sin längtan

 

Bröstprotes, nya symptom o smärtor / Man kan ej ta död på patienten

Allmänt Permalink2

 

Måndag den 28 juni 2010

Idag var det dags för protesutprovning igen vilket inte var lätt, min korsett gör att ingen bröstprotes sitter där den ska eller ser ut som den borde. Efter mycket provning blev det den minst sämsta, en sk masserande protes som ev kan minska lymfan

 

Lyckades sen på känn hitta till  nya onkologen  gn kulvertplanet. Man kan ej säga att de ödslat med skyltar för att man ska hitta den vägen

 

På onk fick jag härliga Katja som tog mina prover, hon konstaterade att jag har så mkt ärrbildningar i porten att det är ännu svårare att sticka mig ssk som porten ligger så djupt och det gör verkligen ont, men man överlever det mesta. K ordnade även en säng så jag fick ligga o vänta där den timme jag hade över till  att doktorn skulle träffa mig.

 

Doktor I letade rätt på mig och undrade naturligtvis hur jag mådde. Tänk om man kunde säga Jättebra  men tyvärr är det ju ej så.

 

Jag har ju fått konstiga symptom med nålstick i fötterna och vacklande knän som bara slår bakut och det visade sig också vara biverkan. Så till fötterna måste jag ha Compeed för att kunna gå, det lägger sig som ett täcke och skyddar huden

 

På hjärtekot hade man hittat ett litet hål i skiljeväggen mellan förmaken som ej funnits förut så det ska hon kolla med min hjärtdoktor. Däremot pumpade hjärtat bra

 

På magnetröntgen av nacken hade man sett en kärlmissbildning, ett hemangiom, i nacken men det är godartat. Men inget diskbråck eller ngn nerv i kläm

På hematomet i armhålan hade hon inte fått ngt svar än

Så för handens skull blir det remiss till handkirurgen. Jag börjar få såna problem knäppa min korsett.

 

Sen säger hon att pgr av att jag mår så dåligt kan jag ej få ngn behandling nu.

Hjärtat hoppade ner i skoskaften för det är ju det jag varit så rädd för. Men jag frågade direkt om det var för gått och så var det inte, utan de ska sätta igång sen, men just nu är jag så skör så de kan ej ge mig mer. Jag blir för sjuk och magen måste återhämta sig så jag kan äta igen utan smärtor och mina muskler och leder måste stabilisera sig.

Om magen inte återhämtar sig måste de göra en coloscopi och det vet jag inte om jag orkar med igen

 

Man kan ej ta död på patienten med behandlingen och det kan jag förstå med huvudet men känslan säger: nej inte ännu längre behandlingstid. Hon säger att jag har kämpat och kämpat och varit jättesjuk hela tiden och nu måste det bli en paus.

 

Det som är tur är att det är sommar nu när det blir detta uppehåll så kanske jag kan få njuta lite mer av sommaren.

Men känslan tycker det är jobbigt då det tar ännu längre tid innan jag är klar

 

Så nu fick de dra min nål igen och  jag fick en lyckosommarkram av K. De är för rara där uppe

 

Behövde ngn att prata med när jag kom hem och som tur fanns min granne hemma, så skönt få ventilera besvikelsen med ngn.

 

Har haft så grymt ont i magen i kväll, vet snart inte vad jag ska äta o hur lite, för att inte få ont.

 

Dagens tanke: Ju större motstånd vi stöter på, desto mer energi utvecklar vi för att ta oss igenom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Till top