ruach

Ruach är hebreiska och betyder både ande och vind och det är vårt varumärke på våra smycken. Vinden blåser vart den vill och du hör dess sus. Vi vill att våra smycken ska vara som en livgivande vind och jag ber för dem när jag gör dem och hoppas att det ska följa välsignelser med när man bär dem. Numera handlar min blogg mest om hur det är att leva med och överleva bröstcancer, lungcancer och hjärncancer.

Gasläkage

Allmänt Permalink7

Onsdag den 26 mars 2014

 

Mått dåligt hela natten, vaknat av magvärken gång på gång. Fattar inte vad det är.

 

Halv åtta kom reparatören och då har all gas i kylfrysen läkt ut.  Det är inte sant!!

 

Nu måste Miele ta beslut om den ska repareras eller om vi får en ny.  Jag trodde att vid såna fel fick man automatiskt en ny ssk när den är ny

 

Till sist lyckades rep få tag i en liten låne kyl o frys.

 

Oj så mkt extralobb. Nu skulle allt ut ur vår egen för vi hade ju inte fått öppna skåpet sen igår.  Vi hade lyft ut det viktigaste i går men mkt var kvar,, i kylen var det 20  grader, smöret rann,  det luktade –

 

Vilken tid det tog att gå igenom och slänga  och notera det . Men även om man skriver upp allt så kommer självrisken vara högre hos försäkringsbolaget.

En del i frysen hade klarat  sig, det var det som var tjockt, men alla mindre saker var tinade och fick kastas. Tack och lov att jag hade Am som kunde hjälpa mig för själv hade jag ej orkat

 

Hade vi inte nog jobb o jag som behövde min ass till annat?

 

Min mage fortsatte att vara urkass, levt på cocacola idag, men även det resulterade i toabesök.

 

Helt svag o maktlös, känner sån oro inför vår resa imorgon, hur ska jag orka?

 

På em började vi placera ut  mina sådder i lådorna jag fick till födelsedagen ifjol, de har en självbevattningsmatta i sig. Tror nämligen inte att sonen ska klara vattningen av små frön när vi är iväg. Tur Am är duktig med plant. Så arrangerade vi den ena lådan i dotterns rum under växtbelysning och den andra under bänkbelysningen i köket.

 

Blomsterlandet annonserade om årets pelargon o vi testade min ork med att fara det, de såldes billigare till de som är medlemmar på Blomsterlandet och det är jag Då var de slut!

Så där for min chans De skulle få in nya imorgon men det var ju då det.

 

Och packningen hann vi inte med. Så få se nu hur orken kommer

 

Legat o försökt sova men gått dåligt.

 

Fick i kväll ett sms från dottern som är i Örebro med skolan att hon fått ett sms från familjen hon hyr hos att de är sjuka, både magsjuka och förkylning. Det lät ju inte som ngn höjdare  med min redan dåliga mage.  Vi började fundera i olika banor och ett är ju att försöka få bo på hotellet en natt tidigare, även om det kostar . Kontaktade  arrangörerna  för kursen o de skulle kolla i morgon när hotellansvariga var där, men de hade redan varit kris för de som velat komma tidigare för det var ngt event som skulle vara på hotellet  torsdag o fredag. Så nu är det bara att be att det ska lösa sig eljest måste vi jaga ngt annat  hotell. Samtidigt måste jag omboka  bårbilsresorna.

 

Varför ska det vara så mkt oförutsedda saker som sker nära jag ska ut o resa?

 

Ber att magen ska lugna ner sig och att jag ska få sova.

 

Dagens tanke:”Många inser inte förrän i slutet av livet att lycka är ett val”.

 

 

 

 

 

 

 

Det finns så många sköna människor

Allmänt, Guds omsorg, biverkningar Permalink1

 Måndag den 24 mars 2014

 

Idag har jag varit trött o halvstressad, lite för mycket hände.

Dels skulle arbetstränande ass o jag försöka sortera de pärlor jag ska ha med, dels mådde den vikarierande dåligt så hon fick mest gå o lägga sig och så mitt i allt detta kom kylskåpsreparatören o skulle reparera kylen. Så kom biblioteket o så fick jag avboka synoptik mm

 

När det blir för mycket frågor runt mig och jag inte mår bra i kropp o själ då är det som att det slår knut på sig i mig.

 

På em var jag med om något som fick mig att börja gråta, gråta både av glädje och tacksamhet och gråta över att en annan människa i en svår situation  orkar tänka på mig.  Fina C hade ordnat med inköp av mat till flera recept som hon mailade med sånt jag skulle kunna tåla, det var en sån spänning o glädje att packa upp och undra vad maten skulle vara till och från vem. Sen kom mailet med recept o då fick jag  ju veta vem jag skulle tacka. Där fanns också små guldkanter som lakrits, choklad o tulpaner.  Så underbart och såna vänner jag har. Hur tackar man för det?

Och för allt annat jag får och all kärlek och omtanke jag/vi möter.

 

Nåd jag inte förtjänat.

 

Så hade vi bönegruppen på kvällen.  Som alltid en trevlig stund. M hade med bullar från E o F och så hade vi bakat frökex på dagen . Men sen var jag slut så jag orkade inte blogga.

 

Inser återigen hur många sköna människor det finns. Ingemar Olssons sång är så sann

 

 

Tisdag den 25 mars 2014

 

Blev en orolig natt för sonen skulle vara på datortomografi kl 07 och jag känner ju på ngt omedvetet sätt på mig att de är uppe tidigt o jag har inte hittat min sömnbalans efter behandlingen.

 

Blev lite stressmorgon för jag skulle ju till sjukgymnasten för andningsträning o det hade vikass glömt o helt plötsligt var klockan höll alldeles för mkt. Skulle skynda mig att äta youghurt och tyckte att den var väl varm men reagerade inte .

 

Fick hos sg gå ign andningsträningsprogram som jag ska göra 4 ggr per dag.

Träffade kurator för första ggn  denna omgång, känner att jag bör sätta ord på min känsla  och inte bara bära andras. Har bytt kurator för  hon jag haft sist klickade jag inte med.

 

När jag kom hem upptäckte jag att allt var varmt i kylen, smöret rann. Blev så orolig och lessen etc. Skyndade mig att ringa reparatören, inget svar, företaget , mailade etc inga svar. I fyra timmar höll jag på i ett o fick inte tag i ngn.Strax före kl 16 fick maken tag i rep o han hade inte möjlighet komma. Ja men all maten som förstörs i ett fullproppad kylsakåp? Och frysen?

 

Han skulle kunna komma halv åtta i morgon.

 

Så lessen, hade vi inte nog utan att detta med förstörd mat ska drabba oss nu igen, det är bara ett halvår sen den gamla gick sönder och allt blev förstört i kyl o frys

 

Sen började magen krångla igen, vet inte om  det berodde på ngt jag ätit från Kylen som inte var bra  och som startade en reaktion i min mage. Helt kraftlös och slut.

 

Fina I kom förbi med paj, grönsaker o glass och vi fick en trevlig pratstund

 

Försökte förhöra sonen ändå i biologi för han tycket han lär sig så mycket av mig och det gick o han var nöjd o vi hade trevligt.,

 

Han kommenterade C:s gåva o sjukdom med att  det var det mest otroliga han varit med om, att C som är så mkt sjukare än jag gjorde ngt sånt för oss, och hur mycket Gud nu måste välsigna C .

Är glad att han kan se och värdesätta vad andra gör och också utmana mig vad jag kan göra för andra.

 

Mådde dåligt hela kvällen.

 

Dagens tanke:  Dröj dig kvar i Guds närvaro även när det ser hopplöst ut

Nya rum ger nya perspektiv

Allmänt, Guds omsorg, andligt, biverkningar Permalink5

Söndag den 23 mars 2014

 

De senaste dagarna har verkligen  min blogg innehållit det mörka och svåra så nu måste det in lite positivt.

Men ibland är livet så där och för mig är  skrivandet om det ett sätt också att minnas hur behandlingen  tar o vad jag har att vänta och också en bakgrund att se det ljusare  emot. Är det supermörkt blir ljuset tydligare, inte för att jag önskar ngn detta mörker men för min egen skull hjälper det mig se ljuset lite bättre.Det är så lätt att det blir jämngrått om man inte är uppmärksam

 

Jag fick i alla fall sova  5 timmar  men morgonen blev ensam och lång, läste bloggar, såg odlingstv och såg förra veckans tv gudstjänst.

Som ni vet saknar jag kyrkan så mycket när jag inte kan gå dit o jag visste redan igår att det inte ens var lönt tänka tanken att fara. Även om jag alltid ligger på mina tjocka dynor med kudde o filt i bänken så skulle jag inte orka gå till bänken från bilen och jag skulle bli så besviken om det då ej gick o jag bestämt det.

Så jag bestämde redan i förväg att jag skulle glädjas åt tv gudstjänsten .

 

Maken hjälpte mig upp så tv-gudstjänst nummer två kunde jag se från vardagsrumssoffan och på en större tv än dataskärmen och en annan säng och söndagskläder på sig ger också lite nya perspektiv. Har bestämt att även de söndagar jag inte får gå i kyrkan ska innebära kjol för att markera skillnaden på vardag o söndag  och lite kyrkkänsla då jag alltid har kjol i kyrkan.

 

Tänkte på att detta med nya rum ger nya perspektiv.. Man får en annan betraktelsevinkel Och det tror jag gäller oavsett vad det handlar  om.  En bibeltext kan upplevas olika bara var den läses fysiskt ifrån och av vem.

 Minns när jag var i Israel och hur bibeln blev helt ny för att jag läste den på de platser som texten hade utspelat sig på. Tänker ssk när vi var på Gennesarets sjö och just hade läst texten om lärjungarna som var i båten o så blåser stormen upp och de är jätterädda o så kommer Jesus gående på vattnet till dom.

Precis en sån snabbt kommande storm fick vi uppleva och det gav ett nytt perspektiv till texten.

 

Så nu när jag läser alla evangelier så har min bakgrund till texterna förändrats, det ger ett vidare perspektiv.

 

I dagens tv gudstjänst fick vi möta en kille som fått testikelcancer och som varit så dåligt o som fått problem med sina lungor så de var alldeles trasiga. Han o många bad o överlämnade honom till Jesus och det märkliga händer när han är på nästa undersökning o de tittar på lungbilderna har han helt nya lungor o läkaren säger det, Det fanns inte ens en skråma kvar av de gamla trasiga lungorna. Hon såg ett under, att ngn annan varit där. Jag blev så gripen av det o tänker på mina lungor, att oj om detta under skulle ske att Jesus skulle ta bort alla metastaser o ge mig nya lungor,.

 

Bibeltexten handlade sen om när ängeln kommer till Maria o säger att hon är utvald av Gud och ska få föda Jesus. I den texten finns också orden med För Gud är allting möjligt och det är ju mitt spec minnesord  inför denna omgång av cancer. Så även detta gav mig mod o nytt perspektiv.

 

På em ringer det på dörren och där står två medlemmar i kyrkan, som vi inte direkt umgås med, men känner, K o KS med jättevacker blombukett och dessutom peppar från S, både etiopisk o turkisk. Tänk vad ett sånt besök kan lyfta, ngn kom ihåg oss på en söndag, vi fick lite rapport från kyrkan och genast kändes det lite delaktighet i det vanliga.  Välsignat. Luften blev lättare att andas.

 

Jag har ju inte träffat ngn mer än sjukhuspersonalen denna vecka o assistenterna, så livets puls utanför blir inte så verklig.

 

Livet blir så koncentrerat kring det dåliga måendet, hur man överhuvudtaget ska ta sig igenom dagen och natten, att hinna till toaletten, att kunna andas då man lägger sig igen för då har jag många gånger ingen luft på en lång stund. Jag är ju så van att få höra hur pigg jag ser ut fast jag kan känna mig döende men nu är det ingen som sagt det på länge, å andra sidan är det ingen som ser mig de värsta dagarna.

 

Men så kommer någon lite ljusare dag och på ett obegripligt sätt får jag orken att kämpa ännu en dag.

 

Goda vännen Mp ringde för att höra hur det var med mig och som alltid piggar hon upp mig

 

Har ätit lite idag men det värker av det i magen men jag har fått behålla det.

Tack M för tipset om pommes frites ska testa det senare.

 

Idag har varit en bra dag mentalt-

Har inte orkat läsa ngt, dvs att hålla i en bok o koncentrera sig, dit känns steget långt. Men jag är så tacksam för fb som kan hålla mig sysselsatt med slöläsande och trädgårdstittade på odlingstv. 

 

Tänker tillbaka  på mina många långa månader på sjukhuset i totalt sängläge på den tid det ej fanna fb, internet och inte ens en tv på salen,  och bara myntautomattelefon som skulle dras fram till sängen, då var det via böcker jag överlevde, både bibliotekets och vänner som släpade kassar med böcker till mig.Ingen familj hade jag boende här utan för besök var jag beroende av att mina vänner inte glömde mig. Det var mycket  ensamhet, tårar och böner till Gud och frågor om jag skulle kunna gå och kissa igen och inte ha en sån helvetisk smärta. Då var det till slut bara Gud och jag.

 

Ikväll kom fina P o hälsade på mig  hade födelsedagspresent med till mig o tulpaner och wienerbröd

Blev en så trevlig kväll.

 

Har tid hos optikern i morgon för se om jag får till mina glasögon så jag kan se med dem men känner att jag måste skjuta på det till sen för jag orkar inte med det än

 

Dagens tanke: Lyssna hela och försona

 

 

Till top