ruach

Ruach är hebreiska och betyder både ande och vind och det är vårt varumärke på våra smycken. Vinden blåser vart den vill och du hör dess sus. Vi vill att våra smycken ska vara som en livgivande vind och jag ber för dem när jag gör dem och hoppas att det ska följa välsignelser med när man bär dem. Numera handlar min blogg mest om hur det är att leva med och överleva bröstcancer, lungcancer och hjärncancer.

När himlen ropar måste man öppna

Allmänt Permalink2

Valborgsmässoafton 2011-04-30

 

Så tacksam för inatt kunde jag vända mig själv för egen maskin, vilken lycko och frihetskänsla.

 

Dagen har varit bättre dvs mindre smärtsam, rör mig friare, visserligen är det tabletterna som undanhåller smärtan men kroppen är mjukare och reagerar bättre på rörelserna. Jag klarar fortfarande inte  av att ta mig ur kökssoffan själv men ur sängen och det är värt så mycket.

 

Solen var varm men vinden kall idag så jag fick inget fikasällskap ute. Maken körde glad i hågen till Återvinningen med bilen full av skräp och så var det stängt för det var Valborg så han kom hem mindre glad i hågen och fick lasta ut allt.  Sen krattade han och sonen baksidan så nu börjar det se riktigt fint ut.

 

Jag orkade hålla ut sopsäcken medan sonen lastade i det hopräfsade. Jag konstaterar att han fått omtänksamhetnes nådegåva där han går och räfsar och varnar mig för alla faror och gör det på ett så naturligt sätt. Det känns som om himlen ropar till mig och jag öppnar. Så oändligt lyckligt lottad jag är som har två så fina barn. Jag som inte skulle få ha barn och Så gav mig Gud två. Ja vi är lyckligt lottade för det är ju inte bara jag utan A oxå.

 

Vi hängde en tvätt utomhus och det luktar så gott om lakanen och det torkade superfort.

 

Mina odlingar går inge vidare, ogräset i frösådderna har antingen kvävt  fröna eller så har fröna följt med när jag ryckt upp gräset. Så några astrar verkar jag ej få i år och jag som älskar astrar. Surfiniasticklingarna har i alla fall klarat sig bra så något har jag att glädjas åt.

 

Vi brukar ju tillbringa Valborg på Strömbäck med vårsoare o brasa men ajg kände at tajg ej orkade, det är för långt att gå som jag mår nu, vill ej riskera något. Men jag tyckte att mannen och sonen skull fara. Då säger min underbara son,” men mamma jag vill inte  att du ska sitta ensam på Valborg det känns som jag dissar dig då”.  Men jag sa att när jag nu valt själv så känner jag mig inte dissad. Jag mår bättre hemma och att de far.

 

Så de for och jag låg framför tv som verkligen inte bjöd på mycket , jo jag konstaterade att jag skulle vunnit 60000 kr i "Smartare än en femteklassare", den tävlande  stöp på att ordna Örnsköldsvik, Härnösand och Hudiksvall från norr till söder och det var ju ingen match för en norrlänning. De andra frågorna var också enkla.

Kaffe smakade någotsånär, jag är skinnflådd igen i munnen, Det är behandlingsbiverkan liksom såren i ögonen som är tillbaka.

Nu har de kommit hem och hade många hälsningar med till mig. Det hade varit jättetrevligt. Men goa sonen kommer  in och säger "jag tycker jättesynd om dig som ej fick vara med, det är inte det samma utan dig". Jag rörs till tårar. Undrar hur dottern har det sin första Valborg i Uppsala? Uppsala är ju lite speciellt just till Valborg. Minns när jag gick  bibelskolan så hade vi vår första efterträff just till Valborg och då snöade det och vi som kom norrifrån hade ju tänkt få möta våren. Det var lite snopet.

 

Hade gärna gått i kyrkan i morgon men just nu känns det som att kroppen måste få vila.. Men jag börjar bli sällskapssjuk.

 

Dagens tanke: Det doftar alltid lite av den hand som skänker bort rosor

 

Ingen rolig natt

Allmänt Permalink4

Fredag den 29 april 2011

 

Det är bara att inse att min mage  inte alls gillar  all denna smärtlindring Vaknade av en vedervärdig halsbränna, och höll aldrig på att kunna somna igen.

 

Så på morgonen vågade jag knappt ta nån smärtlindring. Ringde onkologen för att rådgöra. Idag var det den andra gulliga K som satt på rådgivningen. Hon skulle också  kolla om tid för läkarbesöket och vad jag skull göra åta att jag har så ont i magen också

 

Men jag bestämde att det inte fick hindra mig. I månader hade jag o ass pratat om att vi skulle på trädgårdsmarknaden på Forslunda. Så med ytterligare lite smärtlindring så for vi.

 

Det var bara att konstatera jag skulle kunna bo i ett växthus och min själ skulle må så gott. Tänk ett växthus eller ett uterum där jag kunde ligga, där jag kunde så och där jag kunde pärla när jag ej sysslade med växterna. Att bara andas in växthus luften gör mig så gott.

 

Tänk om ett under kunde hända så jag fick ettdera

 

Vi tog en rätt snabb vandring, fastnade vid E bord och hennes fina plantor, så det blev en vit löjtnanshjärta, en blå alpgentiana  och en blå näva. Var så sugen på en pion också men sparade mig men ass föll för en sån. Inne i Forslundas växthus blev det en blommande chili och en basilika och ett växtstöd i rostig järn. Men då var jag både trött och hade ordentligt ont. Ass stod i den långa kön för betala så jag skulle slippa stå stilla och få röra mig.

 

 

Jag hade tänkt fara på begravning sen efter en cancersjuk vän, men var tvungen backa för jag insåg att jag inte skulle klara mig själv där med att resa mig upp ur baden baden och förflytta mig, det är lättare att gå än att resa och lägga sig Men jag var där i hjärtat.

 

Oj vad sängen var skön när jag kom hem. Och mer medicin krävdes. Men det var så gott för själen att ha varit där.

Nu längtar jag till vi kan sätta ut det vi köpt.

 

Resten av dagen tillbringades i sängen. Fick migrän sen också. Jourläkaren ringde men vågar ej sätta in  ngn annan medicin när jag är så känslig. SÅ jag ska pröva med Link tuggtabletter och se omja gkan minska på smärtlidringen. Så det är som vanligt ett val mellan pest eller kolera, magen eller ryggen

 

Maken var på demonstrationen som kyrkan dragit igång, påskuppropet ang de sjukskrivna.

 

Sonen och jag lyckades få ihop middag av rester  i kylen och sen for han och A och handlade. När jag är med och handlar så kommer det med lite av varje, sånt som jag ser vore bra, när A handlar så blir det det det som står på listan

 

Numera får vi posten så sent på eftermiddan, så det blev kväll innan den kom in.  Men oj vad glad jag blev. Det var riktig post. Ett jättefint handgjort kort från C som själv kämpar och ett paket med uppmuntringschoklad och handkräm från omtänksamma M. Det gjorde kvällen.

 

Maken hostar o hostar, nu måste den snart ge sig för på tisdag ska han sjunga på fängelset.

 

Dagens tanke: Ett försök att åstadkomma goda prestationer med fel inre klimat är som att försöka få ett frö att gro i frusen mark

 

 

Livet går upp och ner eller ner och upp

Allmänt Permalink4

Torsdag den 28 april 2011

 

I natt kunde jag för första gången ta mig runt i sängen utan att jag höll på krevera av smärta, det var som om kroppen kände igen hur den ska röra sig, som ett minne som vaknade till liv.

 

Tänk vad fantastiskt instrument kroppen ändå är, den gör en massa saker utan att vi tänker. Hur ofta tänker vi på hur vi reser oss, sätter oss, vänder oss i sömnen mm vardagliga saker som vi tar för givet?

 

För mig blir det så stort varje sak jag kan göra. Jag kunde vända mig i sängen så ass kunde tvätta mig och massera mig. Jag kunde komma upp med lite mindre smärta. Däremot är jag som en svullen boll. Det är vätska överallt.

 

Åt min lunch ute o njöt av solen o sen kunde ass hjälpa mig upp och in.

Doktorn ringde på em o tyckte jag kunde öka vätskedrivande till dubbelt o öka min värkmedicin.  Men blir jag sämre måste jag komma in

 

Fick kallelse idag till nästa behandling och då hade jag fått doktorstid just när vi ska till Uppsala så då fick jag ringa o det var gulliga K som svarade igen så hon skulle be dem ge mig en ny tid.

 

I kväll snubblade jag över en stol som inte skulle stå där den stod och fick naturligtvis ondare i ryggen. Jag fattar inte att mina skyddsänglar inte förstår att det är heltidssyssla att se efter mig och se farorna i förväg.

 

Ikväll var det köravslutning men jag fick ge återbud. Då är de så gulliga att de kommer hem med smörgåstårta till mig så nu har jag festat på den.

Nu hoppas jag på en god natt.

 

Dagens tanke: ”Livet är som ett timglas.
Man måste vända det upp och ner lite då och då!”

 

 

 

Till top