ruach

Ruach är hebreiska och betyder både ande och vind och det är vårt varumärke på våra smycken. Vinden blåser vart den vill och du hör dess sus. Vi vill att våra smycken ska vara som en livgivande vind och jag ber för dem när jag gör dem och hoppas att det ska följa välsignelser med när man bär dem. Numera handlar min blogg mest om hur det är att leva med och överleva bröstcancer, lungcancer och hjärncancer.

Finns Gud?

Allmänt, andligt, biverkningar Permalink1

Torsdag den 30 maj 2013

 

Finns Gud trots allt svåra som sker i världen? Finns Gud trots att jag drabbats av olika saker, i många stycken svåra saker? Ja den frågan fick jag här.

 

Men för mig är det en irrelevant koppling. Guds existens hänger inte på om jag drabbats av olika saker. Då vore Gud väldigt liten om det var så och jag vore ju näst intill Gud om jag skulle vara skyddad från allt som alla andra här i välden drabbas av.

 

För mig är Gud mycket mer än en automat som man stoppar in mynt i för att sen bli belönad med hälsa, pengar etc.

 

För mig är Gud Skaparen som när mänskan valde att inte följa det Gud erbjudit utan lyssnade på den ondes lockelser och valde att själv försöka bli gud vilket misslyckades. Då förkastade inte Gud människan utan han kom med en lösning. Han sände sin egen älskade son Jesus för att rädda världen, för att ge henne en chans till, för att ge förlåtelse om man vill ta emot den. Det är inget man tvingas på men man erbjuds det gratis och för intet.

 

Jag har valt att ta emot den förlåtelsen för allt det onda jag gjort, och som jag gör och kommer att göra. I gengäld vill jag söka Guds vilja med mitt liv och försöka leva på ett sånt sätt att mitt liv får vara ett vittnesbörd om Gud och allt han gör i mitt liv.

 

Visst skulle jag många ggr önska att jag fick allt jag bad om, att jag inte hade några bekymmer men sånt är inte livet. För att jag är kristen lyfts jag inte ur denna tillvaro in i en lyckobubbla. Jag har samma bekymmer som alla andra, ibland kanske mer  och ibland mindre men skillnaden mot att om jag inte var kristen är att jag har ngn att gå till med allt som oroar mig och som gläder mig. Jag har en Gud som lyssnar på mig , En Gud som vill något med mitt liv och som ger mig förlåtelse genom Jesus och jag har del i  den helige Ande som hjälper mig leva efter Guds vilja.   Och jag har en djup gemenskap med alla andra som tror på Jesus.

 

Du som förkastade Gud tror jag ändå är sökt av Honom, Han vill visa hur mycket han älskar dig och om du inte var berörd av Gud skulle du inte bli så upprörd. Om han inte fanns så är han ju inte ens värd en tanke! Jag önskar dig ett möte med Gud.

 

Idag har det varit en trött människa som Han burit. Jag hade såna smärtor i natt efter gårdagen, först höll jag aldrig på att somna av värk i fötter o ben av att jag var tvungen gå för mycket igår, sen vaknade jag med kramp i benen, var som en stor boll som gjorde att jag inte kunde räta på benet Till slut fick jag ut benet i rakt läge men muskelkrampen satt kvar idag. Jag var supersvullen överallt och kroppen var inte på min sida.. Sen fick jag sån magvärk förmodligen av kontrasten för jag hade glömt att man ska dricka extra när man fått kontrast och de påminde mig inte om det igår

 

Värmen gör ju att det blir tyngre när jag inte får ut vätskan i kroppen. Men jag njuter ändå av denna tidiga sommar. Att bara ha shorts, kunna fika ute, äta ute, det är så underbart. Att varje dag se något nytt som hänt i den fina skapelsen. Jag gläds så. Jag är en sommar människa.

 

Nu knoppas syrenen, mina allium slår ut, äppelträdet är översållat med äppelblommor, vårkragen blommar och andra som jag ej kan namnet på slår ut. Tyvärr frodas ogräset för vi har inte hunnit med det. Hoppas nästa vecka kan bli ogräsrensning o plantering.

 

Sonen ska äntligen få andas ut efter imorgon Då skriver han fysik, det är sista provet för terminen. SÅ idag har jag repeterat fysik för att kunna hjälpa honom med några tal. Inser varför jag ogillade fysik på gymnasiet. Det var det enda ämne jag inte tyckte om.

 

Det var extrapris på grillad kyckling på stan så jag ringde maken o bad honom köpa en på vägen hem så vi kunde göra kycklingsallad till middag. Sonen blev överlycklig, det är favorit mat och att få äta ute stärker aptiten. Till o med jag åt för mycket . När jag säger det skrattar sonen: ”men mamma du åt inte ens en fjärdedel av vad jag åt, det var ju bara ett lite hörn av tallriken du hade mat på”. Ja vad säger man. Jag får ont om jag äter mer,

 

Sonen satt ute o pluggade sen jag hjälpt honom och jag gjorde några krukor men nu värker nacken så trots att jag hade varm halsduk mot draget. Så 26 grader varmt i skuggan, alla bandage o så tjock halsduk kring halsen. Inte underligt om jag är sjöblöt under korsetten.

 

Dagens tanke: Livet är en resa  destinationen är himmelen

 

 

 

Datortomografi

Allmänt, Guds omsorg, biverkningar, sjukhus Permalink5

Onsdag den 29 maj 2013

 

Var så trött o ledbruten när jag vaknade. A höll ej på få liv i mig och jag orkade inte säga ngt förrän morgonkaffet hunnit ut i blodomloppet. Måste vara tandläkarbesöket som satt sig i hela kroppen. Jag tål ju inte dåliga arbetsställningar

 

Eftersom detta var enda dagen vi kunde göra en lite utflykt ass o jag för att köpa födelsedagspresenter till maken som fyller år på tisdag och jag måste få tag i ett par shorts då mina andra måste ha krympt i tvätten  och vi har 25 grader i skuggan, så var det bara att bita ihop o orka. Ass säger jag är så svullen överallt, har mångubbeansikte och under armarna hänger det vätskesvullnad och fötterna är som bollar.

 

Tack o lov var det inget var i tån idag så jag hoppas det vänt.

 

Bad Gud om kraft orka med handlingsturen och att jag skulle hitta det jag var ute efter. Första besöket var Biltema, hittade en födelsedagspresent och en till murarbalja  till växthuset. Sen var det dags för att vila så då blev det vila på Coop med kaffe  och sofforna var lediga så jag kunde lägga mig. Sen en snabb tur till Dressmans och även där var turen,dvs Gud på min sida.

 

Sen Kappahl, på väg till shortsen så såg jag en jättesnygg kjol så vi tog in den i provhytten plus flera överdelar och en massa shorts.

Handikapprovhytten var verkligen inte gjord för två personer o hade jag suttit i rullstol hade det varit omöjligt,. Nu fick vi lämna rollatorn utanför för att ass skulle rymmas så hon kunde hjälpa mig pröva.  Det mesta funkade inte på min knäppa kropp. Allt är urringat eller slimmat så hela korsetten lyser igenom och behåvästen syns. Men jag hittade ett par jättebra shorts som hade nog grendjup för rymma ortoplastkorsetten.

Så lessen att jag nästan aldrig kan hitta ngt snyggt. Ville helst hitta en klänning . Den jag har har jag gått i i sex år och det vore roligt med lite ombyte.

 

Sen var jag jättetrött och blöt in på bara kroppen. Hem och vila en kort stund innan det var dags för sjukhuset. Vågade bara inta en macka då jag skulle rymma 1,5  liter kontrast. Som tur var kom ass på att förra ggn hade jag ätit lunch innan o då höll jag på spy på kontrasten så nu var det bäst var näst intill fastande.

 

Upp på rtg och fick mitt kontrastvätska en dunk o då säger sköterskan ja så ska vi ju sätta en  nål i armvecket. Suck men jag har ju ringt o pratat med er om att jag inte går att sticka utan måste ha en nål i venporten. Varför går ingen information fram? Tur att jag pratat med onkologen om detta så då fick jag trava i väg dit. Tack o lov för rollatorn utan den skulle jag aldrig orka med dessa promenader.

 När jag kommer på onkologen säger de: ”vi väntade på dig hela dagen igår o reserverade säng efter säng till dig”. Men sa jag,”jag ringde ju o pratade med R o sa att jag tagit fel på dag o att det var idag jag skulle komma”. Inte heller den informationen hade gått fram!

 

Jag fick en säng o min nål i porten och fick ligga kvar där o dricka min kontrast tills det var dags för undersökningen.. Fick också veta att mitt herceptin var beställt till måndags behandlingen så det var skönt

 

När jag kom tillbaka till rtg så bad jag dem beställa min retur hem så jag skulle slippa vänta när jag var klar, nej det kunde de inte göra utan jag skulle få gå till receptionen.

 

Tiden i datortomografen gick bra, men när de skull spruta in kontrasten så larmade maskinen och det gick ej in. Då har de fått en ny del som inte klarar av så bra  att spruta in kontrast i venporten, ”så kan vi sätta nål på digi armen”? ”Nej det går inte”.

Tack o lov hade de kvar den gamla delen på en annan maskin så då fick de hämta den o koppla in den o då fungerade allt. Kontrasten är verkligen en läbbig känsla. Det är som att brinna upp inuti. Men det är en kort stund så det går bra.

 

Gn att det tog längre tid än beräknat han jag bli så kissnödig att jag trodde jag inte skulle hinna få på mig kläderna. Föst måste de hjälpa mig på med bröstvästen i liggande, sen plastkorsetten så byxor o tröja o så rusa med rollatorn till handikapptoan .Då är den upptagen. Då var det bara att krångla sig in på en vanlig toa och befrielsens stund var inne och jag hann.

 

Sen ringde jag reseservice själv för det fanns inte en chans i världen att jag skulle orka gå tillbaka till receptionen o sen till onkologen. Men vem svarar om inte Han som är paragrafryttare.

”Men har vi inte informerat dig om att du inte får beställa resan själv utan att rtg måste göra de”? Jo sa jag, men förklarade situationen,. Nej det skulle inte gå.

Ja men jag orkar inte gå dit. Dessutom hade en grej till hjulet lossnat så jag var jätterädd att hela rollatorn skulle kapsejsa. Nej du får inte beställa. Men det går ju fortare om du är hugglig nu.

Nej då får du be onkologen beställa. Och då viskar Gud i mitt öra; Men du har ju intyg från onkologen att du får beställa din retur själv. Jag säger det och då muttrar han ”vad har du för personnummer”?.

Ja men det gäller från strålbehandlingen säger han. Kan du vara snäll o beställa nu?. Ja men då får inte bilen förrän efter kl 16. Jaja.

 

Tar mig till onkologen och får en säng .De drar nålen. Ganska snart ringer taxin o säger att den är där om 5 minuter. Tack o lov för snälla människor.

 

När jag kommer hem får jag ett sånt blodsockerfall, skyndar mig o tar en banan men det hjälper inte. Lägger mig. Maken är på jobbresa o sonen var ovanligt sen från skolan. Men till sist kommer han. Han fixar maten o är så glad för han fick A på argumentationen o läraren sa det var hans bästa argumentation.  Idag orkade han äta. Han har knappt orkat äta tidigare i veckan förmodligen av oro

Men  fast jag åt var jag alldeles skakig i benen, var som att det inte hjälpte. Så totalt slut.

 

Men tackar Gud att datortomografin är gjord i alla fall, nu får vi bara be att allt är ok

 

P:s  man kom med lite fler tomater så nu ska jag väl få skörd.

 

Dagens tanke:  Börja din morgondag med att tacka och tänka att bra saker kan hända

Att leva

Allmänt Permalink7

Tisdag den 28 maj 2013

 

Solen strålar från en klarblå himmel. Äppelträdet är fullt av blommor, visserligen alldeles för tidigt men oj så vackert och så det luktar.

Tulpanerna blommar i sedvanlig prakt men så fulla av liv. Maskrosorna är som gula solar som sticker upp i den geöna gräsmattan. Värmen är alldeles för varm för årstiden, det är ju bara maj men det känns som högsommar. Björkarna är gröna som efter midsommar Häggen blommar för fullt och syrenen har knoppar. Rödbläran blommar för fullt och jordgubbarna har blommor.

 

 

 
 

 

Det är som att sommarlivet skyndar sig som om det är rädd för att inte få leva livet fullt ut och därför tar ut svängarna för fort och i ett överflöd och ett överdåd..

 

Det känns lite som vi människor gör ibland när vi lever livet, vi skyndar och hinner nästan inte njuta för vi ska göra allt och det ska nästan vara gjort igår. Bråttom bråttombråttom.

 

Men sakta ner, njut, andas vila.  Livet är inte att hinna allt, livet är att just nu leva, att vara i det som är. Ta vara på ögonblicket med det lilla innehållet.

 

Idag låg jag och tittade på den klarblå himlen, inte ett moln syntes. I bakgrunden hörde jag droppet från fontänen i dammen, det där stilla rogivande droppet som får mina tankar att gå till Livets källa, Jesus som säger, jag är livets vatten, jag är det levande vattnet.

 

Tänker att det är ett ögonblick av en paradisdag jag upplever, jag bara är där i nuet och tackar för att just jag får leva just nu. Liv, ett ögonblick av stillhet och ro, liv en stund av hopp och samtidigt en evighet, ett långt långt nu som aldrig tar slut.

 Liv som innehåller ny hälsa fast just då i ögonblicket spelar det ingen roll för just då lever jag precis så fullt ut som det går. I min ande är jag frisk, där finns inga cancer celler, i  min ande har jag det bästa, jag är fylld av Guds ande och då är livet fullödigt. Just då önskar jag inget mer, i ögonblicket har jag allt.

 

Liv.

 

Att jag lever i den vanliga världen också märker jag en stund senare när taxin kommer för att jag ska till tandläkaren och laga min frakturerade tand. Då är de den chaufför som jag undanbett mig att åka med, han som orsakade min nya whiplashskada.

 

Min ass undra om h ska följa mig ut o säga till men jag tänker att jag måste klara detta själv, men suckar till Gud om de rätta orden.

När ajg kommer ut frågar ajg om han inte fått veta att ajg inte vågar åka med honom då ajg fick en whiplashskada av hans körande. Nej han  hade inte fått veta det. Men han blev inte arg som jag befarat utan säger ”ska jag ringa efter en annan bil . Vi kan flytta över grejorna till en annan”. Kanske blev han chockad. Jag sa att jag inte gjorde detta mot honom personligen men att jag varit så dålig att jag inte vågade åka. Det kom en ny bil och allt löste sig.

Men jag blir besviken på de jag skickade brevet till att de inte agerat på ngt sätt och inte ens pratat med chauffören även om de struntat att prata med mig

 

Att laga tanden gick bra tog ingen bedövning. Det jobbigaste var att ligga i en obekväm tandläkarstol med hård kant tryckande mot nacken i 50 minuter. Sen när jag kom hem kom tandvärken och tanden känns för hög men får se hur det känns imorgon.

 

Ass o jag var ute på eftermiddan. Gjorde en ny pallkrage plats där jag kan ha squash. Ordnade en murarbalja till med ikeakassar men det var för varmt vara i växthuset så vi gick över till framsidan o rensade i en rabatt. Det har vuxit så fort att ogräset tagit över

 

Även idag knäcktes jag av sömnbehov framför datorn och somnade men visste i bakhuvudet att ytterdörren var olåst o maken var o köpte kolfilter till kylen så jag kunde inte riktigt somna in djupt. Var knäckt resten av kvällen även rent muskulärt.

 

Imorgon är det dags för datortomografi på bröst och buk. Ska dricka en massa kontrast. Är jag nervös? Inte än i alla fall. Har lagt det i Guds händer. Hoppas och tror på under. Ber om en sommar utan ny oro. Ber om en sommar framförallt för familjen, en sommar där vi får vila från all oro, en sommar av Liv.

 

Dagens tanke: Gårdagen är förbi, morgondagen har vi ej sett, men idag hjälper Herren

 

 

Till top