ruach

Ruach är hebreiska och betyder både ande och vind och det är vårt varumärke på våra smycken. Vinden blåser vart den vill och du hör dess sus. Vi vill att våra smycken ska vara som en livgivande vind och jag ber för dem när jag gör dem och hoppas att det ska följa välsignelser med när man bär dem. Numera handlar min blogg mest om hur det är att leva med och överleva bröstcancer, lungcancer och hjärncancer.

Norrlandsoperan

Allmänt Permalink3

 

Tisdag den 31 augusti 2011

 

Inatt återgick jag till pinoredskapet,andningsmasken och det är bara att konstatera vi kommer inte överens. Så frågan är ska jag vara vaken mest och bara sova pyttelite men utan andningsuppehåll eller ska jag sova många timmer o ha andningsuppehåll?

Vad är bäst?

 

Med masken kan jag knappt somna, jag är ju maglägesovare o det går inte i masken, att sova på sida är uteslutet pgr av min ryggskada och att sova på rygg är ingen höjdare då jag ligger på rygg hela dagarna o dessutom inte kan slappna av.

Var helt dötrött när jag kopplade på den och vipps kunde jag inte sova. T Efter några timmars snurrande somnade jag av utmattning. Vaknade och trodde det var morgon o tog av mig den för den tryckte så hemskt över ansiktet o jag var alldeles svullen. Då var kl 03.40.

Men då orkade jag inte ta på den utan sov utan.

SÅ jag är dötrött och har sån huvudvärk idag.

 

Dessutom skulle jag vara på sjukhuset fastande för ta prover så det blev snabba ryck. På kemlabb stod två personer o väntade på mig för provtagningen. Det gick jättebra men jag funderar på detta med resurser igen. På onkologen behövs bara en sköterska för ta proverna , här behövdes två, en stack och en höll i provrören. Är de duktigare på onkologen eller jobbar de effektivare där eller?

Så sen var det bara att vänta på bårtaxi och innan kl 09 var jag hemma. Hungrig och kaffesugen. Sen fick jag så ont i magen att jag hann bli orolig för lunchen. Men d et gick över

 

Halv 11 kom goa I och hämtade mig  för att bjuda mig på lunch och så for vi till Norrlandsoperan för lunch buffe. Jag har aldrig varit där o ätit, bara besökt operan när min dotter som 11 åring var med i föreställning och sjöng för drottningen mfl vid Norrlandsoperans invigning .(Hon gick musikklass och då behövde operan barn till uppsättning av  Lycksalighetens ö och då kom hon med på provsjungningen. Jättekul så här inom parentes tyckte hon)

 

Vi fick sitta / ligga så bra. Jag hade med min badenbadenstol. Det var först buffe med sallader av olika slag. Bara det var gott. Sen parmesan gratinerad kycklingfile ,stekt potatis och kokt kolja med gräslökssås, också det jättegott.. Till efterätt var det en så god äppelkaka och kaffe

Vi åt och pratade i 1,5 timme. Så underbart få sätta sig till dukat bord, trevligpersonal, gröna utsikt, lugn och behaglig stämning och så  trevligt bordssällskap. Jag njöt verkligen.

 

Sen tog vi en snabbtur till Blomsterlandet  så det blev två plant som följde med.

 

Sen har jag vilat  och nu på em kom fina IL med middagsmat och efterrätt så idag blev vi bortskämda.

Tack gode Gud  för alla omtänksamma vänner.

 

Sen ringde min nyupptäckta barndomsvän K och vi fick en trevlig pratstund.

Sen var det dags för Panodil för nu värker huvudet som om ngn sprängt det. Mitt huvud o min nacke tål ej blåsten

 

Fick ett bönesvar idag. Min hjärtdoktor ringde och mina värden har vänt och är en aning bättre än förra veckan så nu hoppas vi det ska gå åt rätt håll., ska kolla proverna igen inom 14 dar.

 

Dagens tanke: ”Vandra inte framför mig, jag kanske inte följer dig.
Och vandra inte bakom mig, jag kanske inte leder dig.
Utan vandra vid min sida, och var min vän.”

 

Sol trots regnvarning

Allmänt Permalink2

Måndag den 30 augusti 2011

 

Å så skönt att min ordinarie ass var tillbaka.  Tänk att få samtala och höra hur hon haft det på sin semester och dela hur jag haft det.

 

Solen sken så nu kunde äntligen vardagsrumsfönstrets baksida bli tvättade.

Själv sökte jag försvunna plantor, fattar inte var de tagit vägen. Sen satte A o jag  ner några tomater i större krukor. Bara at få vara delaktig i ngt med trädgård ökar mitt livsmod

 

Men min yrsel och andningen var tung, jag hade pipande andning långa stunder.

 

Men jag beslöt att ta min kaffepaus ute i baden baden

När jag låg och pratade i telefon ute på gården kom sonen hem lysande av glädje och satte sig ner för att få berätta något viktigt. Jag såg att det var så viktigt att jag kände att nu var det rätt att avsluta telefon pratet och ägna mig åt honom

 

Glädjestrålande berättade han att han hade haft sin argumentation i svenska om trafiksäkerhet och fått toppbetyg både av kompissar och fröken. Klasskompissarna hade hängt vid hans läppar och alla hade gjort high five när han talat klart  och han hade haft ett fritt o ledigt språk och kroppsspråk.

Det andra beskedet fick jag ej ligga i stolen och höra utan jag skulle måsta stå upp när han gav beskedet.

Han hade fått veta att han får MVG i både kemi och biologi i slutbetyg så han studsade av glädje och så säger han ”mamma det är tack vare dig för att du förklarar så bra och ber för mig”. Nu är det ju inte riktigt så men jag är ett bra stöd det vet jag Det är roligt när man kan vara till hjälp för ens barn o de vill ha ens hjälp. Att be för alla prov det stödet fick även jag av mina föräldrar så det är självklart att föra över det till mina barn

Så nu är det nog ingen risk att han inte ska komma in på Minerva natur som är hans hopp inför gymnasiet.

 

De skall på skolresa till Göteborg på torsdag till måndag och skulle ha fysikprov på tisdag. Jag sa till honom att det kommer ni ej fixa om ni åkt buss hela natten o sen sovit lite, så idag hade de pratat med läraren o fick flytta provet till torsdag. Skönt så nu blir det att repetera atomfysik. Jag känner mig så nöjd med att få repetera allt sånt här för min egen skull

 

Sen har jag jobbat lite med predikan, åtminstone att klargöra för mig själv lite mer vad jag vill få fram eller vad Gud vill säga genom mig.

 

Min hjärtläkare ringde idag för han trodde att jag tagit prover idag men det är först imorgon jag ska göra det. Så vi skulle höras efter det.

 

Trots allt har jag känt mig hyfsad till mods. Det känns som att mötet med kyrkfolket igår, sångerna som berörde och alla böner ändå bär mig

 

Dagens tanke: Jag kommer med ljuset som gör att du förstår

”Löftena kunna ej svika”

Allmänt Permalink5

Söndag den 29 augusti 2011

Morsdag

 

Väcktes av telefonen där man sökte  maken och sen var det kört att somna om.

Så småningom kom son och make och sjöng för mig med kaffe och tårta och present. Fick en knäståpall för trädgården som jag önskat.

 

Vädret ute ingav ej sommar känslor men idag började sommaren på Backen där vi har vår sommarkyrka.

 

Det var en så fin gudstjänst. Syskonen B sjöng sånger rakt in i mitt hjärta som gjorde att jag grät mig ign gudstjänsten. Ibland behövs gråt för att lätta på knutar och öppna ens inre.

 

”Gör såsom Abraham gjorde, blicka mot himlen upp,

medan du stjärnorna räknar växer din tro ditt hopp.

 

Tro när det mörknar på färden, Solen ej slocknat har.
Blott några timmar, och sedan Strålar en morgon klar.

 

Himmel och jord må brinna, Höjder och berg försvinna,
Men den som tror skall finna, Löftena de stå kvar.”

 

Ibland tar bara orden tag i en. Tänk vilken gåva sången är

 

A  påminde i sin predikan om  Tomas Sjödins bok, ”Jag lutar åt Gud”

När jag inte orkar mer då får jag vända mig på jag lutar åt Gud sidan. Tänk att det finns en sån sida. Det är nåd

 

Till sist sjöng syskonen ”Hela vägen går han med mig

 

Hela vägen går han med mig,
vad kan jag väl önska mer?
Kan jag tvivla på hans godhet
när jag här hans ledning ser?
Himmelsk frid, gudomlig trygghet
uti honom har min själ.
Ty jag vet, vad än mig möter,
gör dock Jesus allting väl,
Ty jag vet, vad än mig möter,
gör dock Jesus allting väl

2.
Hela vägen går han med mig,
hjälper mig och är mitt stöd,
ger mig kraft i varje prövning,
mättar mig med livets bröd.
Och om hjärtat skulle törsta,
vägen kännas tung och lång.
Glädjekällor då ur klippan
springer fram som förr en gång,
Glädjekällor då ur klippan
springer fram som förr en gång.

3.
Hela vägen går han med mig.
Vilken kärlek hög och rik!
Och till sist en evig vila
ger han mig i himmelrik.
När jag där får fri, förklarad,
inför honom falla ned,
Skall med glädje jag det minnas:
Hela vägen gick han med.
Skall med glädje jag det minnas:
Hela vägen gick han med.

 

 

Inte är det lätt att alla dar stämma in i ”Kan jag tvivla på hans godhet
när jag här hans ledning ser” men då är det en sån tröst att veta att Han går med även när jag inte ser eller förstår hans ledning.

 

Sen är jag återigen så tacksam för att jag/vi har en församling med mig i kampen. Tänk vilken förmån att få ha syskon som ber för en, som bryr sig, som har omsorg.

Hur skulle vi ha orkat utan församlingen dessa sista år?   Det är en nåd att få ha det så.

 

Hemma blev det en söndag med vila, vara åhörare till en argumentation i svenska och att ringa våra mödrar och gratulera. Tänk att både min och makens mödrar lever, det är också en nåd att ha ngn att gratulera denna dag.  Mammor är i de flesta fall ovärderliga.

 

Gick ett sms från Zambia som rörde mitt innersta ”Du är den bästa mamma som finns, kom ihåg det”

 

Tänk att fast man inte är perfekt är man bäst. Det är nåd.

 

Det blev visst mycket nåd idag. Men så är också nåden från himlen det som alla annan nåd bygger på.

 

Dagens tanke: "Innan du sätter din fot på vägen
vänd först ditt öga mot målet."

Till top