ruach

Ruach är hebreiska och betyder både ande och vind och det är vårt varumärke på våra smycken. Vinden blåser vart den vill och du hör dess sus. Vi vill att våra smycken ska vara som en livgivande vind och jag ber för dem när jag gör dem och hoppas att det ska följa välsignelser med när man bär dem. Numera handlar min blogg mest om hur det är att leva med och överleva bröstcancer, lungcancer och hjärncancer.

Förvirringens dag.

Allmänt Permalink0

 

Onsdag den 31 augusti 2011

 

Varför är man så dum att man tar bort smärtlindringen när man fortfarande har ont? Ja det kan man verkligen fråga.

Jag har två svar, dels är jag så van att ha ont att jag inte längre vet var gränsen går för hur mkt ont man ska ha innan det är okey att ta smärtlindring

Dels tänker jag att de, dvs personalen, tycker nog att jag borde klara mig utan smärtlindring nu, nu har det ju gått ett tag sen op etc  så då tvingar jag mig att inte ta . Ändå vet jag att flera i personalen uppmuntrade mig att ta smärtlindring regelbundet men men …….

 

 

Idag skulle jag på MR hjärta. Jag har varit på det flera gånger Ändå hade det snurrat om totalt i hjärnan. Jag trodde att de flyttat så för säkerhets skull så frågade jag när jag anmälde mig på rtg. Hon sa hur jag skulle gå och jag hörde bestämt att hon sa den vägen jag gick.

Det var bara det att där fann inget väntrum och ingen mottagning som det funnits förut. Jag gick o gick o till sist såg jag en person att fråga. Hon var så vänlig och följde mig en annan väg  tillbaka o sa: dit ska du gå .Nej säger jag det ska jag inte, Ja men vi frågar på röntgen anmälan. Jo då kom hon ut o visade och det var mycket riktigt där jag inte trodde.

 

Då visade det sig att tre personer var ute o letade efter mig.

 

Ridå.

 

Jag hade ngnstans i hjärnan fått för mig att jag skulle på fyslabb och hjärtultraljud och sen snurrat ihop allt.

Jag var total stressad efter detta, så stressad att jag klädde av mig tröjan i det lilla båset där man skulle låsa in värdesaker. Som tur var så var det ingen annan där när jag passerade halvklädd.

Sköterskan säger: träffade inte jag dig alldeles nyss. Jo det visste jag också men jag kunde för mitt liv inte komma på vid vilken undersökning det var. Min känsla sa att det var en kvällsundersökning när jag låg inne, men jag vet inte

 

Sen löste sig det mesta när jag lagt mig i datortomografen men jag var så andfådd. Där inne ska man ligga helst stilla fastklämd med en magplatta mot botten, det blåser en fläkt och naturligt vis kliar det i pannan som bara den. Men du kan inte klia dig eftersom du är fastspänd.

Sen  säger hon andas in, andas ut  håll andan. Och tydligen var jag jätte duktig på det för de fick så bra bilder. Under mellan tiderna så spelar det musik i hörlurarna som du fått utanpå öronpropparna. Öronpropparna är för att det slamrar så hemskt i datortomografen.

Jag fixade allt och när jag var lösspänd och fått på mig bröstväst o korsett säger sköt hade du ingen tröja när du kom? Jo men den tog jag av där ute för jag var så stressad av att ha gått fel. DÅ gick hon ut o hämtade den och jag slapp gå ut i väntrummet halvklädd

 

Vilade eftermiddan

 

Sen skulle vi äntligen fara och ta  ut  fikat på Smultronstället jag vann på alla hjärtans dag tävlingen. Vi plockade upp dottern på jobbet och körde dit bara för att se att de stängt fikat för säsongen och i boken stod det att det var öppet till och med september och vinsten ska vara uttagen innan februari och då är det stängt. Gissa om jag blev sur och besviken. För att trösta oss tog vi en tur till Nisses konditori men det kostade ju.

Men biskvin var supergod

 

Fick kallelse till op på handkirurgen för mitt carpaltunnelsyndrom till veckan . Men jag tackade nej för jag vill inte göra det nu och ha två obrukbara armar. SÅ nu kom vi överens att får jag mer ont då hör jag av mig själv. Ibland kallas man stup in kvarten och ibland får man vänta ihjäl sig.

 

Känner mig inge pigg ikväll, har ont i halsen och tempstegring. Det är inte bra med tanke på att jag ska opereras imorgon. Så bed att det går över så jag får gjort op. Det är venporten som ska in. Innan den är inne så kan man inte ta några prover. Nu ska jag op duscha

 

Dagens tanke: Sinnena är som fallskärmar, de fungerar bara när de är öppna.

 

 

Total avsaknad av ork

Allmänt Permalink2

Tisdag den 30 augusti 2011

 

Vaknar med en intensiv smärta i skuldran och armen.  Men solen skiner idag och lockar mig ut.

 

Vi tog fikat ute på gården sittande på halvfuktiga dynor som jag glömt ute över natten.

 

Efter lunch tog vi en tur till plantagen och jag kunde konstatera två saker, dels att deras rosor var dyra och dessutom inte vad jag ville ha och dels att jag inte har någon fysisk ork. Jag höll på att tuppa av  bara genom att gå genom affären. Sen var jag totalt slut.

 

La mig i solen när vi kom hem, men var alldeles skakig.

 

Gulliga I kom med en paj till middag.  Så glad över det och över pratstunden vi fick i trädgården. Middan smakade jättebra och kryddades av solens sken.

 

Sen har jag bara legat på sängen och inte orkat någonting. Hur ska det gå om jag inte hinner återhämta mig innan behandlingen? Mer krafter är bara av nöden.

 

Ikväll ringde en god vän och bjöd oss på pajknytis på fredag. Vi fick en lätt uppgift, att ta med dricka. Så trevligt att få åka bort, det blir något att se fram emot.

 

Pratade med goda vännen B som inte tyckte det var så klokt av mig att sluta med all smärtmedicin på en gång. Och hon har nog rätt. Så ikväll ska jag ta ngt så jag orkar med undersökningen på hjärtat imorgon.

 

Har hjälpt dottern att få in sina betyg och intyg till kommunens öppna ansökningar om jobb. Hoppas hon ska få ngt snarast som är fast, så hon inte måste ta  vik.pass varenda dag utan att få ledigt som hon gör just nu för hon är så rädd bli utan jobb.

 

Dagens tanke: En enda solstråle är nog för att driva bort många skuggor

 

 

Åter en blomma från min härliga trädgård

 

 

 

 

 

Odla hopp

Allmänt Permalink2

 

Måndag den 29 aug 2011

 

Idag sken solen och lockade ut oss. Det blev uppgrävning av fem rosor från rosrabatten som haft ympstället för högt och bara skjutit vildskott.

Vi for en tur till Blomsterlandet för de hade halva priset på rosor men det blev bara en för jag tyckte de var för dyra ändå så här i slutet av säsongen. Får se om jag orkar till Plantagen och se vad de har. Men jag märkte hur svag jag är. Av den lilla vandringen på Blomsterlandet blev jag alldels matt och svimfärdig. Det är tur jag har rollatorn. Men nästa utflykt vi gör då ska vi ta med en vattenflaska till mig

 

Distriktssköterskan kom på förmiddan för att lägga om såren så det var skönt att slippa gå på ohåga .

 

På em kom gulliga S . Hon hade läst på bloggen att jag gillar glassbakelse/glasswienerbröd så så hade hon köpt med sig det till mig o vanilj kanelvetekaka till resten. Supergott.

 

Sen handlade hon änglar av mig och sen hade hon beställt pärlor till mig, det hade hon gjort när jag opererades och hade omväxlande bett till Gud och beställt, så jag skulle få inspiration komma igång med mina smycken igen. Så glad jag blev .

Tack gode Gud för alla underbara vänner jag har, känner mig inte riktigt värd det men är så tacksam, det ger mig mod att kämpa.

 

Haft ont i huvudet idag, det kanske inte var så smart att sluta med all smärtlindring på en gång. Och träningen går lite sämre för smärtan hindrar mer nu. Får väl se hur det går.

Jag vet att man sakta ska trappa ut men men………………

 

Sonen var på öron idag för få hörselslingan inmonterad i hörapparaten, dels var hörseldamen så oteknisk så det tog en evighet, hon fick kalla på hjälp för hon klarade inte inställningarna, dels blev hörapparaterna dubbelt så tunga. Så det var ingen glad pojke jag fick hem. Så nu får vi be att han vänjer sig och att det inte ska strula i skolan och att folk inte ska påpeka om hans hörselskada .

 

Maken fick slänga sig i väg till kvällsjobbet utan middag för det tog sån tid på öron. Tur barnen är hemma så jag slipper vara ensam.

 

Har ögonfrossat på Odla nu. Nu har vårlökarna kommit och jag vill ha så många. Alltför många för vad plånboken säger. Så jag ligger och suktar, vilka ska jag välja?

 

Allium ' Amplectens' Allium 'Globemaster'

 

Allium 'Ostrowskianum' Allium 'Caeruleum'

 

Inspirations 'Purple, White & Pink' Madonnalilja

 

Tulpan 'Angelique' Tulpan 'Belicia'

 

Tulpan 'Dream Touch' Tulpan 'Normandie'

 

Tulpan 'Peppermintstick' Tulpan 'Renown Unique'

 


Att plantera lökar nu är att odla hopp. Hopp om en glädjefylld skönskapande vår, hopp om att leva och se allting börja gro och växa, hopp om LIV.

Jag tror det är jätteviktigt för alla att odla hopp. Men det är ännu viktigare att göra det när livsbetingelserna kan kännas hopplösa. När modet sviker och det ser mörkt ut. Det är då vi ska odla hopp för framtiden. Hopp om det vackra och sköna, det som växer ur nästan ingenting.

Tänk dessa vårlökar som grävs ner nu på hösten, ligger i den mörka jorden, begravs i kyla och mörker. Och så plötsligt uppstår de så snart ljuset och värmen återvänder. Då har något hänt under tiden där i jordens djup. Det är hoppet som uppstår.

 

Dagens tanke: Det är hoppet som bär mig

 

 

Till top