ruach

Ruach är hebreiska och betyder både ande och vind och det är vårt varumärke på våra smycken. Vinden blåser vart den vill och du hör dess sus. Vi vill att våra smycken ska vara som en livgivande vind och jag ber för dem när jag gör dem och hoppas att det ska följa välsignelser med när man bär dem. Numera handlar min blogg mest om hur det är att leva med och överleva bröstcancer, lungcancer och hjärncancer.

Urlakad dag

Allmänt Permalink2

Onsdag den 30 oktober 2013

 

Lyckades sova utan att utlösa ngn yrsel. Däremot vaknade jag av skuldran.

Fått gå på pronaxen för öronläkarens rörelser utlöste verkligen  min whiplashskade värk

 

Svårt med ögon fixeringen.

 

Inte gjort ngt idag, jo vispat ihop blåbärsgröt till middag och ringt Blomsterlandet ang amaryllislökarna. De hade både kommit och tagit slut. Ny omgång var beställda.

 

Härliga AM går ign mina kökslådor i arbetsträningsprojektet och vi gör en del fynd. Saker som ngn stoppat in där de sett att ett hål funnits, så skönt få saker på rätt plats.

 

Känner mig så slak och slut. Jag som skulle göra undan en massa saker innan op och innan dottern kommer. Hoppas jag är bättre innan fredag.

 

Kära K ringde idag och vi hade inte pratat på länge så vi uppdaterade varann om våra problem. Hon har det inte lätt heller. Gode Gud gör under där, du kan och förmår det vet jag.

 

Fina GB ringde också och hade också råkat ur för elände , livet känns så skört för många just nu.

 

Min M i U ringde och hade hört att jag blivit dålig av kristaller, och ville veta  vad som hänt, så vi fick en skön pratstund. Vi kom fram till att efter op så fick hon inte lura mig att skratta för det kommer jag inte klara med ett buksnitt.

 

Längtar att pärla men orken räcker inte just nu men borde starta upp lite projekt som jag kan göra när jag är opererad. Undrar hur det ska gå med en massa saker när jag inte har ngn som är hemmastadd här, tanken med att få op nu var ju dels få det gjort innan jul och dels medan A fortfarande jobbade som hittade  allt och vet hur jag ville ha det. Nu kommer jag dels må dåligt och dels försöka skola in ngn i mitt dåliga tillstånd. Gode Gud hjälp

 

 

Dagens tanke: Ibland kan det vara viktigt att förstå
de ord som inte nämns.

 

Kristallsjukan

Allmänt Permalink7

Tisdag den 29 oktober 2013

 

Sov mer i natt men vaknade av sån smärta i skuldran, försökte få dit kräm, sen snurrade det o ja så höll det på men sov ändå bättre än förra natten och tur var det med tanke på vad som väntade . Så jag är arg lessen o besviken och lite glad

 

När jag snällt frågade vikarien hur det var med henne fick jag en rejäl dosa  otrevligheter, allt från vad hon var allergisk mot, att så här trodde hon inte personlig ass jobb var till att hon inte ens skrivit sin ansökan själv det var ett skolprojektjobb där de sagt vad hon skulle skriva.

 

Jag försökte fråga henne vad hon trodde pers ass var, det kunde hon inte definiera,” jobba med människor”, ja men sa jag” det är att vara en persons händer o fötter o kanske minne och göra det hon inte kan men skull ha gjort”. . Till slut kom det fram att hon trodde det var  att vara sällskapsdam, att spela spel, läsa tidningen o gå på café. Men sa jag ”jag förklarade ju tydligt vad jobbet gick ut på när jag intervjuade dig”. Jo men hon hade nog inte förstått det och så ville hon ju ha jobb

 

Och igår hade hon ju fått laga mat med curry och det var hon ju allergisk mot. Ja men hur skull jag veta det när hon inte sagt det på intervjun.

”Ja jag är ju så allergisk mot så mycket”. Ja men varför har du inte sagt det?. Nej det visste hon inte. Ja men sa jag ”vad tänkte du att jag skulle göra om du tuppade av o föll i golvet, hur skulle jag veta vad som hänt och vad skulle jag kunna göra?  Jag är ju inte din ass utan du är min”. Jag måste kunna vara trygg med den som jobbar här och jag är ju faktiskt inte bara handikappad utan också sjuk

 

Och hela detta samtal utspelade sig där jag låg naken och som mest försvarslös.

Och jag så hade jag ju sagt  min förra ass namn när jag förklarade hur saker skulle göras o det klarade hon inte av…………….

Tack och lov började jag inte grina, jag kände att denna gång hade jag gjort allt jag kunnat för att få veta innan för att det inte skulle bli fel. Men oj vilket underläge jag kände mig i och jag sa det till henne att man tar inte upp såna här saker med en person som ligger naken

 

På em fick jag tag i chefen o hon berättade att hon fått en massa såna här ansökningar där ansökningarna och personens svar inte stämmer när de kommer ut på arbetsplatsen. Det måste vara ngt fel på arbetsförmedlingen , skickar de bara ut hött och bött utan att förstå vad jobbet går ut på och att man faktiskt kliver rätt in i en persons privata hem. Ska man som hjälpbehövande behöva tolerera vad som helst?

 

Ringde i alla fall onkologen för att prata om min värkande skuldra och yrsel.

Tack och lov är de så trevliga där och förstod min oro. För jag har ju faktiskt varit orolig för vad det skulle kunna vara.

 

Jag fick akuttid kl 13 så då fick ass ta lunch.

Väl på onkologen fick jag en säng och snart kom jourläkaren. Hon undersökte nig och hon tror det är muskulärt men skulle dels skicka remiss till sjukgymnast och dels påskynda skelettscintet innan jag ska träffa min doktor. Min v axel hänger längre ner än den högra.

 

Ang min yrsel trodde hon det var kristallsjukan. Hon lät mig lägga mig och utlöste ett så kraftigt anfall att till och med jag kände av nystagmusen och hon såg den tydligt, dvs att ögonen stå o slår. Det var ett så kraftigt yrselanfall att jag trodde jag skulle kräkas.

 

 

Sen hade ho ngr gånger varit med och behandlat det så hon ville göra ett försök, så jag fick ligga på en sida och under 10 min vrida kroppen åt andra hållet tills jag sakta kom över på höger sida, det är ett sätt att trötta ut kristallerna o få då om på plats.

 

 

 

Sen gick hon o ringde till öron och de ville jag skulle komma dit för att kolla upp det ordentligt då jag ska op till veckan. Den op jag ska göra är att ta bort äggstockarna och livmodern pgr av cancerrisken och det blir ju en stor och då vill man ej att jag ska var så yr.

 

Fick tid 20 min senare . Men sen blev det väntan. Som tur var är öronmottagningen en gammal mottagning med soffor så jag la mig där o läste Amelia om alla konstiga matdieter det finns. Visste ni att det finns dieter efter den blodgrupp man tillhör? Men den rekommenderades verkligen inte.

 

Till slut kom en undersköterska o frågade om jag ej ville flytta in på en brits. DÅ visade det sig att hon jobbat på ortopeden o vi hade haft barn så samma dagis o hon kände igen mig så väl.

 

Hon kom in flera ggr o pratade med mig, kom ihåg när jag låg inlagd 1987 o hade nyträffat maken. Hon förstod att jag hade haft bröstcancer o det hade hon också.

Vi hade så trevligt så det gick bra vänta. Hon sa att jag fick aldrig förlora mitt leende för det hade hon mints i alla år och att jag hade en tro.

 

Tillsist blev det min tur. Läkaren la mig i en sittande position med glasögon som mätte nystagmus. Men hur dom än provocerade mig fick jag inget yrselanfall så onk läkaren hade nog lyckats med sin behandling.Skulle jag få igen det skulle jag ringa.

 

Jag var totalt färdig när jag kom hem. Så ont i ryggen och i nacken för deras test hade ju retat min rygg och nacke rejält. Så jag har bara legat.

 

Gruvar för morgondagen. Ska jag ha ngn assistent och vad händer då?

 

Gode Gud låt mig få lugn och ro ngr dagar innan op.

 

Dagens tanke: När aktningen för sanning är borta,

eller ens försvagad,

blir allting tvivelaktigt.

Den helige Augustinus

 

Nu är det nog

Allmänt Permalink3

Måndag den 28 oktober 2013

 

Måndagmorgon Känns som en dag jag inte orkar med.

 

Knappt sovit något i natt, så snart jag vred på huvudet satte yrseln igång. Ngt måste ha hänt i nacken eller bröstryggen som gör detta. Så länge jag kan följa med kroppen med huvudet går det bra men när kropp o knopp rör sig  olika passerar världen runt mig i en jättesnabbspolning. Om jag inte riktigt hunnit i planläge hinner jag skrika rakt ut så läskigt är det o sen är det över.

 

Skuldran värker och nu har magen också kapsejsat, undrar om det är för mkt smärtlindring igår, jag är ju känslig för allt.

 

Inte blir sömnen bättre för att jag oroar mig för framtiden och assfrågan den närmsta tiden

 

Slocknade mot morgonsidan tills magen gav upp.

 

Stressmorgon för att hinna bli klar för åka på gyn.

 

Deras nya väntrum måste vara det tråkigaste man som patient kan hamna i. Ett heter norr och ett söder, mittemellan ligger en stor glaskupol där man ser speglingar av alla människor som rusar förbi.

När jag anmälde mig sa jag till att jag ej orkade stå och vänta och att jag inte kunde sitta. Receptionisten sa at det skulle gå fort så jag kunde stå och eljest skulle jag hugga tag i ngn o be om hjälp.

 

Och där stod jag och där stod jag och där stod jag och ingen fanns det att hugga tag i. Det som erbjöds de stackars väntande patienterna var en stol med armstöd hopbyggt med ett 50 cm bord och sen en hopbyggd stol. Två såna sektioner fanns det, en på var sida om korridoren, det var allt. Tala om att känna sig utlämnad och dessa väntrum ligger långt från receptionen, ja väntrum kan man inte kalla det, korridor borde det hellre kallas.

 

När jag inte stod ut längre parkerade jag rollatorn mot stolen utan armstöd och la kudden där o kröp ihop som en boll på bordet. Fruktansvärt obekvämt.

När jag legat så ett tag så kom op.ansvarige sköterska och undrade om det var bekvämt. Nej sa jag, då skulle hon se om hon kunde hitta en bår och det var inte enkelt.

Funderar, kan inte kvinnor som kommer till gyn må dåligt?

På gamla gyn fanns soffor i väntrummet o flera bårar stod i korridoren så man kunde lägga sig  men tydligen blev alla friska och pigga när man byggde ett nytt hus.

 

Till sist kom narkosläkaren men han behövde en bra stund för läsa min journal. Sen hämtade han mig och funderade var han skulle placera mig, stolen gick ju inte och gynstolen var inget alternativ. Men han hade ett hjärta på rätta stället så han tog in båren så jag fick ligga på den.

 

För först ggn fick jag veta att jag har blödningsbenägenhet, alla prover under lång tid visar det o man har kollat med både onkologen och kardiologen vad det beror på men ingen vet.

I all fall så blir det ingen ryggmärgsbedövning, dels av det skälet o dela av alla mina ryggskador.

Så det blir narkos med intubering. Han tyckte jag skulle ha nackkragen på mig så den bromsade nackrörelserna.

Jag får en morfon pump efteråt för styra smärtlindringen själv.

Jag får inte ta trómbyl tre dar innan  men emkoncor på morgonen, valsartan och ezomeprasol

 

Sen var det dags träffa opsköterskan o prata praktiskt.  På måndag morgon åker jag på onk o tar nya prover och de lägger nålen i porten. Sen hem Jag läggs in måndag kväll så kvällspersonalen får duscha mig i en duschvagn som de får låna från onkologen för de ägde ingen egen. Besparingar!! Gynpatienter är nog friskare nu än förr

 

På morgonen duschas jag igen o op som nummer två. De får ge mig socker dropp så jag ej får migrän av fastan.

 

Kosthållningen inför denna op på är att äta mkt kolhydrater. Även på morgon ska jag dricka kolhydratrik dryck

 

De ska låna en toaförhöjning o prinsessmadrass . Vanliga pat får åka hem dagen därpå men jag får ligga kvar minst två nätter och hon trodde att jag skulle behöva mer assistentid när jag kom hem.

Jaha och var ska vi fiska fram de assistenterna som jag kan var trygg med?

 

Det kommer behövas sår omläggas  hemma o det är frågan hur mkt hemsjukvård jag kan få, sen trodde hon jag ska kunna få influensasprutan hemma.

Hon var jättetrevlig o fattade verkligen mina behov. Hon sa du är specialisten o får styra oss.

 

Hemma väntade vikarien ute, jag försökte äta lite ägg röra till lunch men  magen gillade det inte. När jag skulle lägga mig på soffan återkom yrseln med världens fart, hela köket vände upp och ner o rusade förbi, skrek rätt ut för jag blev så rädd.

 

Fina AM kom och gjorde mig glad. Tack och lov för henne.

 

På em ringde goa I för höra hur det gått. Hon hade pratat med en i den andra kören om bemötandet jag fått o då visade det sig att hon var den ena som sagt till om snuttefilten och hon hade inte menat ngt illa, det var ju skönt att höra. Men tänk så lätt ord kan bli fel när man inte känner varann och man själv är i en utsatt position o inte mår bra.

Men jag blev glad att höra att det inte var illa ment.

 

Pratade med dottern i Malmö där stormen slagigt till och tegelpannor flyger förbi. Ber att det ska lugna ner sig o ingen bli skadad

 

Ikväll hade vi bönegruppen här, det  blev bara M o jag men vi hade  så trevligt ,var så länge sen vi sågs så vi uppdaterade varann , fikade och bad. Skönt dela glädje och oro

 

Dagens tanke: Gårdagen kan vi inte få tillbaka,

men morgondagen är vår att vinna eller förlora.

 

 

 

 

Till top